Børneliv

I fælleshuset har vi store traditioner for at producere og udvikle i samarbejde med børnene. Vi lader børnenes fantasi udfolde sig, og støtter og guider dem igennem processer, bl.a. ved kreativt arbejde.

Til dette har vi et kreativt værksted, hvor der bliver syet, malet, tegnet, lavet perler osv. samt et træværksted, hvor der bliver hamret, savet, boret og målt.

Vi er ikke store fans af "i forvejen eksisterende" skabeloner, men lader hellere børnenes egne idéer, blive deres egne skabeloner. Derigennem udvikler børnene deres egen fantasi og får øjnene op for at deres egne idéer kan blive til et fysisk produkt.

Børnekulturen i Tikøb er noget helt unikt. Da vi, som bekendt, er et meget lille sted med få børn, bliver der dannet et helt specielt sammenhold i børnegruppen, som man sjældent finder andre steder. De fleste børn kender hinanden, og leger sammen hjemme på vejen. Dette gør at man finder en helt særlig omsorg, børnene imellem, og vi voksne gør vores til at bevare dette.

Vi giver plads til børnenes individuelle diskussioner og træner konfliktløsning ved at lede og guide dem, således at alle (så vidt muligt) bliver tilfredse med udfaldet.

Er der børn der har behov for plads, redskaber eller andet til en leg, gør vi vores bedste for at børnene får mulighederne til dette. Man finder derigennem lege i Tikøb Familiehus der skaber god stemning og dynamik i børnegruppen, hvor der er plads til uendeligt mange aktiviteter, spontane som planlagte.

Vi bruger generelt meget tid på spil i det daglige. Er vejret til det, laver vi udendørs spil. Men på de kolde og våde dage er cafékøkkenet et attraktivt sted at opholde sig og spille brætspil og computerspil.

Vi har bl.a. den årlige skakdag, som foregår i skolen. I forbindelse med denne dag bliver der spillet og trænet meget skak i SFO'en således at børnene er klar til skakdagen. Derudover køber vi jævnligt nye spil hjem så børnene har noget nyt at gå i gang med, og sætte sig ind i.

Skolebørnene har deres egne computere som også bliver brugt til at spille på. Vi har dog sat en grænse for, hvornår computerne må blive hevet frem sådan at børnene også får luftet hjernen en smule (15.30). Ved at lade børnene spille computer sammen åbner det op for nye grupperinger og relationer i børnegruppen.

Byen Tikøb er bygget op omkring dette lille dejlige ord. Hele året rundt forefindes arrangementer for Tikøbs befolkning der involverer leg og relationer, og dette gør vi i Tikøb Familiehus vores bedste for at bevare.

Der er skabt en børnekultur i byen og familiehuset der i høj grad indebærer omsorg, ansvar og respekt for hinanden og vores forskelligheder. Man mærker tydeligt en glad og positiv gruppedynamik når man træder ind i huset, hvor alle børn hurtigt føler sig velkomne og deltager på lige fod med de andre børn.

I det daglige er bevægelse blevet en større del af børnenes liv. Vi sørger dagligt for at skabe rammerne for, at børnene kan få bevæget deres unge kroppe. Dette gør vi bl.a. ved at spille rundbold, fodbold, stikbold, løbe på løbehjul osv. på vores udearealer.

Da vi deler udeareal med Tikøb Idrætsforening har vi i det daglige hele fodboldbanen og boltre os på, hvilket gør at det kun er fantasien der sætter grænser for, hvor meget vi kan bevæge os. Er vejret ikke til at hoppe rundt ude på en græsplæne er vi så heldige at have hallen til rådighed, hver eftermiddag.

I hallen opstilles aktiviteter som forhindringsbaner, ”Capture the Flag”, boldspil og derudover, hvad børnene har lyst til at lave på dagen.

Der er dagligt mulighed for at få et lille måltid eftermiddagsmad i SFO'en. De mest typiske retter vi byder på er hjemmelavet suppe, nybagte boller, frugt, lun leverpostej og hjemmelavet koldskål med cornflakes.

Vi har erfaret at børnene er meget glade for madordningen og forsøger derfor dagligt at gøre det til et lækkert og gedigent måltid, så børnene kan klare sig gennem dagen. Både sommer og vinter laver vi også bål udenfor, hvor der oftest er mulighed for at bage sit eget snobrød.

Vi arbejder dagligt på at få børnene til at være en del af madlavningen således at de får ejerskab over aktiviteten. Dette kan være at skrælle gulerødder, skære agurker, ælte bolledej, blande koldskål, ordne frugt osv. Børnene bliver udfordret i forhold til deres alderstrin og skaber derfor deres egne succeser under processen.

Hele matriklen er på nuværende tidspunkt i gang med at blive certificeret DGI-institution. Dette gør, naturligvis, at et af vores store fokuspunkter er leg og bevægelse.

Vi stiller dagligt redskaber og plads til rådighed for, at børnene kan udfolde sig fysisk. Bl.a. bruger vi den store fodboldbane til at udfordre os selv fysisk, samt klatre i træer, på legestativ, diverse spil på multibanen og at give den fuld gas i hallen.

Vi har prioriteret at der dagligt er minimum én voksen til at opstille og igangsætte fysisk udfordrende aktiviteter for børnene.

I Tikøb Familiehus er vi gode til at "hygge". Vores erfaringer fortæller os, at det er i hyggen den gode relation opstår.

Et fælles knudepunkt, som et bål, er derfor den oplagte mulighed for at komme i kontakt med børnene og høre, hvad der rører sig i deres liv. Vi bruger bål som et redskab til mange forskellige aspekter. Et aspekt er hyggen, et andet er at lave mad og drikke over bålet såsom hotdogs, suppe, snobrød og the. Med dette arbejder vi på at børnene udvikler færdigheder i forhold til, hvordan man opfører sig omkring et bål samt at få udvidet deres madkundskaber.

Det, at bygge et bål op fra bunden, er også et aspekt vi lægger stor vægt på således at børnene bliver bekendte og fortrolige med ild og dets færdigheder.